اختلال ازهم گسیختگی :
تعریف : به طو ر کلی در این اختلال که با نام های سندروم هلر ، زوال عقل نوزادی ، سایکوز ازهم گسیختگی نیز نامیده می شود ، کودک حداقل بعد از 2 سال در زمینه ها ی مختلف رشد یا از قبیل رشد زبان ، مهارتها ی اجتماعی و مهارتها ی مختلف بازی و حتی در مهارتهای حرکتی و کنترل ادرار و مدفوع ، پسروی قابل ملاحظه ا ی خواهد داشت .
در واقع در تعامل اجتماعی و ارتباط آنها نقص کیفی وجود دارد و دارای الگوها ی رفتاری ، علایق و فعالیتها ی محدود ، تکراری و کلیشه ای هستند.
ملاک ها ی تشخیص :
الف : رشد بهنجار برای حداقل دو سال نخست زندگی که با ارتباط کلامی و غیر کلامی روابط اجتماعی ، بازی و رفتار انطباقی متناسب با سن فرد مشخص می شود .
ب: از دیدگاه بالینی مهارتهای کسب شده قبلی حداقل در دو مورد از موارد زیر قبل از ده سالگی بطور قابل ملاحظه ای از بین می روند
• 1- زبان بیانی یا دریافتی
2-- مهارت های اجتماعی یا رفتار انطباقی
3- کنترل ادرار یا مدفوع
4- بازی
5- مهارتهای حرکتی
ج - نابهنجاریهای کارکردی حداقل در موارد زیر
1- اختلال کیفی در تعامل اجتماعی ( مانند اختلال در رفتار غیر کلامی ، ناتوانی در ایجاد روابط با همسالان - فقدان تقابل اجتماعی یا هیجانی )
2- اختلال کیفی در ارتباطات ( مانند تاخیر یا فقدان زبان گفتاری ، ناتوانی در شروع گفتگو و تداوم آن ، کاربرد کلیشه ای و تکراری زبان ، فقدان بازی های متنوع وانمودی
3- الگوها ی رفتاری ، علایق و فعالیت ها ی محدود ، تکراری و کلیشه ای شامل حرکات و اطوار قالبی
د- این اختلال با یک اختلال اختصاصی فراگیر رشد از نوع دیگر با اسکیزوفرنی بهتر توجیه نمی شود .
DSM IV-TR 2000
- اختلالات همراه :
هوشبهر این گروه معمولا در حد عقب ماندگی ذهنی شدید می باشد . همراهی نابهنجاری هایی در EEG( نوار مغزی ) و تشنج در آنها شایع می باشد . ضمنا علائم یا نشانه ها ی مختلف نورولوژیکی نامشخص نیز ممکن است مشاهده شود .
3- سیر : از نظر تعریف تنها زمانی تشخیص از هم گسیختگی کودکی داده می شود که علایم حداقل بعد از 2 سال رشد طبیعی ظاهر شده باشد . شروع علائم قبل از 10 سالگی باشد . ( DSM IV)
شیوع : این اختلال بسیار نادر است و نسبت به اختلال اتیسم شیوع کمتری دراد همچنین فراوانی آن در پسرها بیشتر است . فراوانی این اختلال را حدود یک درصد هزار تخمین زده اند .
اختلالات مربوط به رشد که به گونه ای دیگرمشخص نشده است :
زمانی این تشخیص داده می شود که تخریب کیفی رد رشد تعامل متقابل اجتماعی و مهارت های برقراری رابطه کلامی و غیر کلامی وجود دارد اما شامل ملاک ها ی تشخیص اختلال ها ی قبل نمی گردد.
درمان :
یکی از اهداف درمانی در اختلال اتیسم یا گروه PDD ، بالا بردن سطح ارتباطات و تعاملات اجتماعی ورشد این روابط از طریق کلام ( زبان) و غیرکلامی ( استفاده از ایما و اشاره ، پانتومیم و ... ) می باشد حال آنکه در درمان اختلال رت با توجه به برگشت ناپذیر بودن این اختلال و عدم درمان قطعی هدف اصلی طی درمان جلوگیری از رشد بیشترنشانه ها وعلائم می باشد مثلا با کاردرمانی و یا فیزیوتراپی مانع از پیشرفت بیشتر ناهنجاریهای ستون فقرات و اختلال در عضلات آنها می شویم البته به علت شباهت و علائم مشترک اتیسم با اختلال آسپرگر و از هم گسیختگی اهداف درمانی در واقع یکسان می باشند ولیکن به علت تفاوتهای کوچکی که با یکدیگر دارند ( مثلا در آسپرگر لالی مطلق دیده نمی شود ) روش های مناسب انتخاب واجرا می گردند . ضمنا دارو درمانی در این دسته از اختلالات جهت درمان و مهار مشکلاتی چون تشنج ، بیش فعالی ، پرخاشگری و حتی رفتارهای خود آزاری پیشنهاد می شوند.
* همواره خانواده این کودکان از نظر روحی و همچنین شیوه آموزش صحیح نیازمند مشاوره و آموزش از طرف کارشناسان مربوطه می باشند ، که خود گام موثری در بهبود وضعیت فرزندانشان می باشد. لذا مشاوره ، دارودرمانی در کنار آموزشهای ذهنی و توانبخشی شاید موثر ترین راه درمانی این گروه تلقی شوند.
مغز افراد اتیستیک نورونهای کمتری برای پردازش احساسات دارند
تحقیق انجام شده نشان داده است که در مغز افراد اتیستیک نورونهای کمتری در ناحیه مرتبط با احساسات و رفتارهای اجتماعی نسبت به افراد عادی وجود دارد.
این مطالعه مدرکی برای ارتباط بین اتیسم و نابهنجاری آمیگدال را فراهم میکند
اوتیسم و سایر ضایعات در طیف اوتیسم که به عنوان سندرم های رفتاری تعریف شده اند،میتواند یک ناتوانی طولانی مدت باشد.علت اصلی کاملاً شناخته شده نیست،اما تحقیقات اخیر،گویای یافته های جدیدی در مورد علت اوتیسم هستند و مقاله حاضر،خلاصه ای از این تحقیقات را ارائه می دهد. مواردی که در اتیولوژی اوتیسم مطرح هستند،عبارتند از : 1- منشاء نوروبیولوژیکال ،تحقیقات نوروبیولوژیکال نشان می دهند که سیستم های دوپامین و سروتونین نیز در پاتوژنز اوتیسم نقش دارند. 2- ژنتیک ،نقش فاکتورهای ژنتیکی،با مطالعات روی کروموزوم X و همین طور در دو قلوهای یک تخمی (منوزیگوت) مشخص شده است. 3- بررسی متابولیسم گلوکز مغزی در اوتیسم اولیه،در بیماران اوتیستیک ،آسیمتری جیروس قدامی به صورت راست < چپ نشان داده شده است و این برخلاف وضعیت نرمال راست> چپ است. 4- بررسی جریان خون منطقه ای مغزی،در اوتیسم اولیه،گویای عدم اختلال عملکرد منطقهای کورتیکال می باشد. 5-بررسی همراهی اوتیسم با اپی لپسی epilepcy ،مشخص می کند که اپی لپسی در بیماران اوتیستیک منجر به پس رفت در زبان ،رفتارهای اجتماعی شناختی می شود. 6- بررسی همراهی اوتیسم باتوبروس اسکلروزیس،نشان می دهد که در این بیماران توبرهایمغزی نسبت به بقیه بیماران توبروس اسکلروزیس بیشتر است. 7- منشاء آمبریولوژیکال برای اوتیسم،گویای آنومالیهای تکاملی هسته های حرکتی اعصابکرانیال می باشد. 8- نقش عوارض زایمانی در اوتیسم ،که در گذشته به عنوان اتیولوژی اوتیسم مطرح می شددر تحقیقات جدید تأیید می شود. 9- مطالعه نقش آلرژی غذایی در اوتیسم ،مشخص کننده بدتر شدن علائم نورولوژیکال در بیماران اوتیسیتکی است که مبتلا به آلرژی غذایی بعد از مصرف شیر و گندم هستند. 10-در اندازه گیری دور سر بچه های اوتیستیک ،افزایش دور سر و افزایش رشد در این بچه های نسبت به سایر کودکان مشهود است.